متاتارسالژیا چه نوع بیماری است؟
عوامل متعددی می تواند باعث ایجاد درد در کف پا شوند. بیماری متاتارسالژیا یکی از عوامل ایجاد درد در کف پا است. استخوانی به نام متاتارس در کف پا وجود دارد که استخوان و برجستگی زیر انگشتان پا را در بر میگیرد. احساس درد در زیر این استخوان متاتارسالژیا نامیده می شود. علائم این بیماری می تواند به صورت مزمن یا حاد بروز پیدا کند. درمان به موقع این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا عدم درمان آن می تواند مشکلات زیادی را برای افراد به دنبال آورد. برای درمان این بیماری می توان از روش های طب فیزیکی کمک کرد. در ادامه مطلب در خصوص علائم عوامل و درمان متاتارسالژیا مطالب بیشتری بیان می شود.
چه مواردی سبب بروز بیماری متاتارسالژیا می شود؟
عواملی که سبب بروز این بیماری می شوند؛ به سبک زندگی فرد و نحوه فعالیت او بستگی زیادی دارد. عوامل ایجاد کننده این بیماری، روی اعصاب بین انگشتی تاثیر می گذارند و باعث مشکلات بیومکانیکی می شوند.
برخی از مهمترین عوامل این بیماری عبارتند از:
شکستگی استرسی
در اثر وارد آمدن فشار مکرر در قسمت جلوی پا، تمرین های شدید و فعالیتهای غیر اصولی فشارهای زیاد و مکرری در قسمت سینه پا ایجاد می شود. فشار های مکرر به مرور زمان باعث ایجاد شکستگی در استخوان متاتارس می شود؛ شکستگی استخوان اعصاب بین انگشتی را درگیر می کند و علائم این بیماری بروز پیدا می کنند.
بیماری های زمینه ای
برخی از بیماری ها احتمال ابتلا به بیماری متاتارسالژیا را به طور چشمگیری افزایش می دهند. آرتریت روماتوئید، سزاموئیدیت، استئوآرتریت، نقرس پا و مورتون نوروما از جمله این بیماری ها هستند.
کشیدگی رباط ها
کشیدگی و پاره شدن رباط ها در اثر عوامل مختلفی مانند در رفتگی مچ پا می تواند بیماری متاتارسالژیا را به وجود آورد.
آناتومی و ساختار پا
آناتومی و ساختار پا می تواند در ایجاد این اختلال نقش داشته باشد. صافی بیش از حد کف پا، قوس کمانی شدید در پا، شست چنبری یا خمیدگی قلاب مانند شست پا، پینه های شست و کف پا می توانند احتمال ابتلا به این اختلال را افزایش دهند.
عمل های جراحی
عمل های جراحی که در اطراف پا انجام شده است؛ به عنوان عوامل ثانویه در ایجاد این اختلال نقش دارند. عمل های جراحی که باعث سفتی مفصل و محدود شدن حرکت می شوند؛ نقش بیشتری در ایجاد این نوع درد دارند.
سایر عوامل ایجاد کننده این بیماری عبارتند از:
اضافه وزن و چاقی
استفاده کردن از کفش های نامناسب مانند کفش های نوک تیز و پاشنه بلند
ایجاد فشار زیاد در کف پا در هنگام فعالیت هایی مانند رقص و دوندگی
میخچه کف پا
عوامل مادرزادی
این بیماری با چه علائمی در افراد بروز پیدا می کند؟
علامت اصلی متاتارسالژیا، احساس درد در قسمت سینه پا است. قسمت سینه پا، قسمت زیر انگشتان پا به حساب می آید که در اکثر مواقع با التهاب و تورم همراه می شود. همراه با این علائم ممکن است علائم دیگری نیز بروز پیدا کند که از یک فرد به فرد دیگر می تواند متفاوت باشد. برخی از مهم ترین علائم این بیماری عبارتند از:
احساس وجود سنگریزه در کفش
بیشتر شدن درد و سوزش در هنگام ایستادن طولانی مدت، دویدن و راه رفتن
شدت یافتن درد در هنگام پا برهنه بودن
احساس بی حسی در انگشتان پا
گزگز انگشتان پا
احساس درد در زیر استخوان شست پا
احساس داغی و گرما در قسمت سینه پا
تیر کشیدن پنجه های پا
احساس درد در قسمت جلوی پا
آیا راهی برای پیشگیری از متاتارسالژیا وجود دارد؟
عواملی که سبب بروز بیماری متاتارسالژیا می شوند؛ به گونهای هستند که می توان از آن ها پیشگیری کرد. آشنایی با علت های این بیماری و پیشگیری از عوامل، مهم ترین و اولین قدم برای پیشگیری از این اختلال است. برخی از مهمترین راه های پیشگیری از این بیماری عبارتند از:
کنترل وزن
کنترل وزن فشار کمتری به اندام های تحتانی مانند کف پا وارد می کند و جلوی دردهای ناشی از فشار کف پا را می گیرد و بدین ترتیب از این بیماری ها جلوگیری می کند.
پوشیدن کفش های مناسب
طبق تحقیقات انجام شده ورزشکارانی که ورزشهای حرفهای انجام می دهند مانند تنیس بازان و دوندگان بیش از سایر افراد در معرض درد کف پا قرار دارند به همین سبب پیشنهاد می شود که این افراد حتماً از کفش های مناسب ورزشی که پاشنه های لاستیکی دارند، استفاده کنند. برخی افراد به سبب شغلی که دارند؛ به صورت طولانی مدت روی پا می ایستند به این افراد نیز توصیه می شود که کفش های طبی مناسب بپوشند تا فشار کمتر روی پا وارد شود.
سایر راه های پیشگیری عبارتند از:
درمان زودهنگام میخچه و پینه
رعایت بهداشت کار
تمرینات کششی و تقویتی
متخصصان طب فیزیکی چه راهکارهایی را برای درمان متاتارسالژیا به کار میگیرند؟
افرادی که با وجود علائم متاتارسالژیا به متخصص طب فیزیکی مراجعه می کنند؛ متخصص در مرحله اول شرح کاملی در خصوص سبک زندگی بیمار، سطح سلامت او، شغل و سطح فعالیت های او میگیرد. برای ریشه یابی این بیماری، متخصص ممکن است از روش هایی مانند تصویربرداری اشعه ایکس و سی تی اسکن استفاده کند.
متخصص با توجه به میزان پیشرفت بیماری و علائم بروز یافته و وضعیت سلامت بیمار روش های درمانی را ارائه می دهد. برخی از مهم ترین روش های درمان عبارتند از:
روش های فیزیوتراپی
فیزیوتراپی شامل روش های مختلفی است. یک متخصص ممکن است مجموعهای از آن ها را برای درمان متاتارسالژی به کار ببرد. روش های فیزیوتراپی با هدف رفع التهاب و تسکین درد انجام می شوند. به کار بردن این روش ها در طول زمان، به طور کلی علائم متاتارسالژی را برطرف می کند. برخی از روش های فیزیوتراپی با تقویت ماهیچه های کف پا علاوه بر درمان بیماری از عود مجدد نیز پیشگیری می کنند.
سایر روش های درمانی مهم عبارتند از:
طب سوزنی با هدف کاهش درد
ماساژ درمانی با هدف کاهش تورم و افزایش جریان گردش خون
اولتراسوند تراپی با هدف تحریک روند بهبودی
تجویز بریس و پدهای طبی با هدف کاهش فشار و اصلاح محل پنجه
نتیجه گیری
بیماری متاتارسالژیا یکی از علت های مهم درد کف پا است. قسمت سینه پا یعنی قسمت زیر انگشتان پا در محل استخوان متاتارس در این بیماری دچار درد می شود. عصب های انگشتان پا در این بیماری درگیر می شوند و علائمی مانند گزگز و بی حسی در انگشتان بروز پیدا می کند. متخصصان طب فیزیکی از طریق راهکارهایی مانند طب سوزنی، گرما درمانی، تحریک الکتریکی و ورزش درمانی این بیماری را درمان میکنند. برای درمان متاتارسالژیا می توانید به مطب دکتر سارا سادات محسن الحسینی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در تهران مراجعه کنید.