انواع کمر درد: درد یک هزینه گران تحمیل شده بر جامعه و یک دلیل منجر به ناتوانی و از دست دادن بازدهی است.کمر درد یک علامت است نه بیماری و علل زیادی دارد. به طور کلی به عنوان درد بین حاشیه دنده و چین گلوتئال (باسن)توصیف می شود و بسیار شایع است. ۴۰% مردم ذکر می کنند که در ۶ ماه گذشته کمر درد داشته اند و سالانه ۱۵ درصد ، کمر دردی که بیش از ۲ هفته طول کشیده است را گزارش می کنند. مطالعات نشان داده است که یک شیوع تمام عمر ۸۴% دارد(یعنی ۸۴درصد افراد بکبار در طول عمر خود کمردرد را تجربه میکنند) شروع آن معمولا در سنین نوجوانی تا اوایل چهل سالگی است. بیشتر بیماران دچار حملات کوتاه مدت درد هستند که شدت خفیف تا متوسط دارد و فعالیت را محدود نمی کند اما بعد از چند سال تمایل به عود کردن دارد.
بیشتر دوره ها با یا بدون درمان رفع می شود و بخش اعظمی از مردمی که کمر درد دارند به دنبال مراقبت های پزشکی نیستند. ۱۰ تا ۱۵ درصد کمر درد ها مزمن می شوند و برای برخی از اینها، این می تواند باعث ناتوانی قابل توجه شود.۱۵ درصد افراد ممکن است که به علت کمردرد نیاز داشته باشند که برای بیش از ۱ ماه در خانه بمانند. بین ۹۰-۸۰% از مراقبتها و هزینه های اجتماعی کمر درد صرف ۱۰درصدی که کمردرد مزمن وناتوانی دارند، می شود.
محققان تلاش کرده اند که تعیین کنند کدام فاکتورها باعث درد کمر و مزمن و ناتوان کننده شدن آن می شود؛ بیشترین پیشگویی کننده های اساسی کمر درد ناتوان کننده ،مشکلات پزشکی نیست بلکه رفتارهای شبیه سازی درد،خود بیمار پنداری ،وجود علائم غیرپزشکی،وجود بیماری روانپزشکی،فعالیت بدنی کم وسلامت عمومی پایین هستند.
برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض کمردرد هستند. عوامل خطر برای کمردرد عبارتند از:
سن: افراد بالای ۳۰ سال کمردرد بیشتری دارند. دیسک ها (بافت نرم و ارتجاعی که استخوان های ستون فقرات را محافظت می کند) با افزایش سن از بین می روند. با ضعیف شدن و فرسودگی دیسک ها، درد و سفتی ایجاد می شود و احتمال بیرون زدگی دیسک افزایش میابد
وزن: افرادی که اضافه وزن/چاقی دارند یا دارای وزن اضافی هستند بیشتر در معرض کمردرد هستند. اضافه وزن به مفاصل و دیسک فشار وارد می کند.
سلامت کلی: عضلات ضعیف شکم نمی توانند از ستون فقرات حمایت کنند، که می تواند منجر به کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر شود. افرادی که سیگار می کشند، بیش از حد الکل می نوشند یا سبک زندگی کم تحرکی دارند بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند.
شغل و سبک زندگی: مشاغل و فعالیت هایی که به بلند کردن یا خم شدن سنگین نیاز دارند می توانند خطر آسیب دیدگی کمر را افزایش دهند.
مشکلات ساختاری: کمر درد شدید می تواند ناشی از شرایطی مانند اسکولیوز (انحراف ستون فقرات)باشد که باعث فشار غیرطبیعی به ستون فقرات و دیسک ها می شود.
بیماری: افرادی که سابقه خانوادگی آرتروز،انواع خاصی از سرطان و سایر بیماری ها دارند، بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند.
سلامت روان: کمر درد می تواند ناشی از افسردگی و اضطراب باشد.
تقسیم بندی کمردرد میتواند بر اساس مدت زمان سپری شده از شروع کمردرد باشد.کمردرد حاد کمتر از ۶هفته طول میکشد و ظرف یک و نیم ماه بهبود میابد.کمردرد تحت حاد بین یک و نیم تا سه ماه طول میکشد.کمردردهایی که با وجود تمام درمانها بیشتر از سه ماه طول بکشد ،کمردرد مزمن نامیده میشود. هر چقدر زمان طولانی تری از شروع کمردرد بگذرد، میزان پاسخ به درمان سخت تر میشود.
نوع دیگری از تقسیم بندی کمردرد بر اساس مکانیسم ایجاد کمردرد میباشد.
کمردرد مکانیکال به کمردردی گفته میشود که با فعالیت تشدید میشود با استراحت بهبود میابد یعنی زمانی که بیمار راه میرود و می ایستد درد شروع میشود ولی وقتی از کار دست میکشد و استراحت میکند درد تسکین میابد این نوع کمردردها ناشی از فشار مکانیکی بر روی ریشه عصب است که میتواند ناشی از بیرون زدگی دیسک کمر،تنگی کانال نخاعی،سرخوردگی مهره باشد.
کمردرد التهابی بر عکس نوع مکانیکال در هنگام استراحت مثلا بعد ازینکه فرد از خواب بیدار میشود شروع میگردد ولی با گذشت نبم ساعت و گرم شدن، درد و خشکی کمر، کمتر میشود این نوع دردها ناشی از بیماری روماتیسمی مثل اسپوندیلیت انکلوزیون و ارتریت روماتویید میباشد.
دسته سوم ترکیبی ازین دو کمردرد التهابی و مکانیکی میباشد و خصوصیات هر دو نوع کمردرد را دارند که بیشتر ناشی از پوکی استخوان یا شکستگی مهره میباشند.
انواع کمردرد بر اساس خصوصیات درد کمر به سه نوع تقسیم میشود
۱-درد عضلانی غیراختصاصی که شایعترین علت کمردرد است که به دلیل حرکات غیراصولی و ناکهانی ایجاد میشود که باعث کشیده شدن تاندون یا عضله کمر در ان ناحیه ایجاد میشود میتواند باعث قفل شدن مفاصل جانبی ستون فقرات در یکدیگر شود که بلاک مفصلی نامیده میشود.افتادن بر روی زمین نیز باعث این نوع کمردرد میشود.این نوع درد ممکن است یکطرفه یا دوطرفه باشد
۲-اسپاسم عضلانی:عضلات کمر به طور ناکهانی دچار انقباض میشوند معمولا به دنبال خم شدن یا بلندکردن جسم سنگین ایجاد میشود.این نوع درد به دنبال یک حادثه رخ میدهد به طوریکه بیمار به یاد دارد که درد دقیقا چه زمانی شروع شد.این نوع درد محدود به ناحیه کمر هست و به پاها انتشار نمیابد
۳-کمردرد رادیکولر با انتشار به یک یا هر دوپا
این نوع کمردرد ناشی از تخریب دیسک و بیرون زدگی ان و فشار روی ریشه عصب میباشد در واقع بیرون زدگی دیسک باعث تنگی کانال میگردد.بیمار همراه درد کمر،درد انتشاری در باسن تا نوک انگشتان را تجربه میکند(همان درد سیاتیک)ممکن است علاوه بر درد،سوزش ،گزگز،مورمور،بیحسی و خواب رفتگی در پاها را هم بیمار تجربه کند.اگر فشار روی ریشه عصب زیاد یا طولانی باشد ممکن است بخشی از فیبرهای عصبی از بین برود و لذا بیمار دچار ضعف در عضلات پاها شود به عنوان مثال نتواند روی پنچه با پاشنه پا راه رود
سخن پایانی
کمر دردی که حتما نیاز به مراجعه اورژانسی به پژشک دارد.
۱-کمر دردی که ناشی از افتادن یا سفوط باشد
۲-کمر دردی که همراه با علایمی نظیر بی اختیاری ادرار ومدفوع باشد
۳-همراهی کمر درد با تب و ضعف
۴-کمر درد شبانه یا کمر دردی که بیمار از خواب بیدار کند
۵-اگر همراه با کاهش وزن باش