بیماری زونا یک عفونت ویروسی است که در اثر فعال شدن مجدد ویروس واریسلا زوستر (VZV) ایجاد می شود، همان ویروسی که باعث آبله مرغان می شود. این منجر به یک بثورات تاولی خارش دار و دردناک می شود که در بیشتر موارد ۳ تا ۵ هفته طول می کشد.
زونا یک عفونت ویروسی است که ممکن است برای هرکسی که قبلا آبله مرغان داشته است اتفاق بیفتد ، اما در افراد مسن و افراد دارای نقص ایمنی شایع تر است.
پس از بهبودی یک فرد از آبله مرغان، ویروس در اعصاب داخل بدن خفته باقی می ماند. فعال شدن مجدد ویروس باعث ایجاد بثورات خارش دار، دردناک و تاول زا بر روی نواری از پوست می شود که توسط عصب آسیب دیده تامین می شود. این می تواند در هر جایی از بدن اتفاق بیفتد اما معمولاً یک طرف صورت یا نیم تنه را درگیر می کند. معمولاً یک فرد فقط یک بار در زندگی خود به زونا مبتلا می شود، اما زونا می تواند چندین بار در برخی افراد دوباره فعال شود.
زونا معمولاً با پیشرفت بثورات، تاول ها، پوسته پوسته شدن و سپس شروع به از بین رفتن از یک الگو پیروی می کند. بیشتر موارد زونا برای مدت طولانی ادامه دارد.
در این مقاله، به این موضوع می پردازیم که یک فرد با چه سرعتی ممکن است از زونا بهبود یابد، و چه درمان هایی می توانند به تسریع روند بهبودی کمک کنند.
زمان درمان بیماری زونا
در بیشتر موارد، زمان از اولین ظاهر شدن علائم تا زمانی که پوست پاک میشود، حدود ۳ تا ۵ هفته طول میکشد. با این حال، در برخی موارد، افراد ممکن است تقریباً بهبود یابند.
بثورات به طور معمول ۱-۵ روز پس از علائم اولیه گزگز، بی حسی و درد سوزش پدیدار میشه. سپس، حدود ۷ تا ۱۰ روز طول می کشد تا تاول ها خشک شوند و پوسته پوسته شوند و چند هفته دیگر نیز طول می کشد تا جوش ها از بین بروند.
مصرف داروهای ضد ویروسی مانند آسیکلوویر ، والاسیکلوویر و فامسیکلوویر می تواند به درمان زونا کمک کند وطول درمان را کوتاه کنید. داروها می توانند به سرعت بخشیدن به بهبود پوست، کاهش درد و کاهش عوارض احتمالی کمک کنند. اگر فرد در اسرع وقت پس از ظاهر شدن بثورات، مصرف آنها را آغاز کند، مؤثرترند.
طب سوزنی چیست و چگونه انجام می شود؟
بهترین متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در تهران
درمان های بیماری زونا
در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری زونا وجود ندارد. در حالی که این یک بیماری خود محدود کننده است، درمان ها می توانند درد و ناراحتی فرد را کاهش دهند، بهبودی را تسریع کنند و از عوارض جلوگیری کنند. انجمن آکادمی پوست آمریکا به افراد توصیه می کند که ظرف 3 روز پس از ایجاد التهاب به متخصص پوست مراجعه کنند تا بتوانند داروهایی را برای کاهش علائم و جلوگیری از عوارض شروع کنند.
پزشکان عمدتاً از داروهای ضد ویروسی برای جلوگیری از تکثیر ویروس استفاده می کنند که می تواند به کاهش شدت علائم و عوارض کمک کند. یک شخص همچنین ممکن است از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن (تیلنول) استفاده کند. اگر درد شدید باشد، پزشکان ممکن است مسکن های قوی تری نیز تجویز کنند.
در صورت درد شدید عصبی، پزشکان ممکن است داروهای ضدافسردگی و ضد تشنج را تجویز کنند، زیرا هر دوی اینها اثراتی دارند که میتوانند درد عصبی را در طول دوره کاهش دهند. این داروها همچنین می توانند از نورالژی پس از تبخال (PHN) که یک عارضه بالقوه زونا است که باعث درد نوروپاتیک می شود، جلوگیری کنند.
برخی از پزشکان ممکن است علاوه بر درمان ضد ویروسی، یک دوره کوتاه کورتیکواستروئید را برای تسریع بهبودی تجویز کنند. استفاده از استروئیدها در درمان زونا بحث برانگیز است.
درمانهای خانگی
افراد مبتلا به بیماری زونا نیز می توانند از برخی درمان های خانگی برای کمک به کاهش علائم استفاده کنند. این شامل:
- پوشیدن لباس های گشاد برای جلوگیری از تحریک ناحیه آسیب دیده پوست
- استفاده از لوسیون کالامین یا حمام بلغور جو دوسر کلوئیدی برای تسکین درد و تسکین خارش
- جوش ها را با پانسمان های غیر چسبنده بپوشانید تا از ساییدگی آنها به سطوح جلوگیری شود
افراد همچنین باید مراقب باشند که بثورات را تمیز و خشک نگه دارند تا از عفونی شدن آن جلوگیری کنند. آنها همچنین می توانند چند بار در روز از کمپرس خنک برای کمک به تسکین درد و خشک شدن تاول ها استفاده کنند.
جلوگیری
ابتلا به بیماری زونا از فرد دیگری که به این عفونت مبتلا است امکان پذیر نیست. اما VZV می تواند توسط فرد مبتلا به زونا وباعث آبله مرغان شود. افرادی که آبله مرغان نداشته اند یا هرگز واکسن آبله مرغان را دریافت نکرده اند.
یک فرد فقط می تواند ویروس را از طریق تماس مستقیم با مایع تاول ها پخش کند. افراد می توانند با پوشاندن بثورات زونا از انتقال ویروس جلوگیری کنند. آنها همچنین می توانند از لمس بثورات اجتناب کنند، دست های خود را مرتب بشویند و از تماس با افرادی که در معرض خطر بیشتری برای عفونت هستند، مانند افراد دارای نقص ایمنی، اجتناب کنند.
واکسیناسیون تنها راه محافظت از فرد در برابر زونا است.
علائم
اولین علائم بیماری زونا شامل سوزش یا سوزن سوزن شدن شدید، بی حسی و خارش در یک طرف بدن است که قبل از راش (جوش) ایجاد می شود.
بثورات ممکن است طی چند روز تا چند هفته پس از بروز علائم اولیه ظاهر شوند.
علائم بثورات زونا عبارتند از:
- درماتوم یا نواری از پوست تغییر رنگ در صورت، تنه یا گردن
- تاول های پر از مایع که شروع به نشت مایع می کنند و پوسته پوسته می شوند
- درد شدید در لمس
- خارش
افرادی که زونا دارند نیز ممکن است این موارد را تجربه کنند:
عوارض نادر اما جدی زونا عبارتند از:
- نورالژی پس از هرپس ، که باعث درد طولانی مدت در ناحیه آسیب دیده می شود
- تاول در داخل یا اطراف چشم
- از دست دادن بینایی موقت یا دائمی
- مشکلات شنوایی یا تعادل
- سندرم رمزی هانت که شامل بثورات در گوش یا دهان و ضعف عضلانی در یک طرف صورت است.
- واسکولوپاتی، که التهاب عروق خونی است
- مننژیت ، عفونت غشاهای پوشاننده مغز و نخاع
- سکته
تشخیص
پزشک می تواند تأیید کند که آیا فرد مبتلا به زونا است یا خیر. آنها تاریخچه پزشکی فرد را برای عوامل خطر احتمالی مرتبط با زونا، مانند سابقه آبله مرغان یا شرایطی که سیستم ایمنی را تضعیف می کنند، بررسی می کنند.
پزشک همچنین ممکن است آزمایش خون انجام دهد یا نمونه ای از مایع را از یک تاول بگیرد. آنها می توانند هر دو نمونه را برای آنتی بادی VZV یا خود VZV بررسی کنند.
نتیجه آزمایش مثبت به این معنی است که فرد احتمالاً آبله مرغان یا زونا دارد. تشخیص بستگی به این دارد که آیا فرد سابقه آبله مرغان داشته باشد یا خیر.
درمان بیرون زدگی دیسک کمر بدون جراحی
عوامل خطر
هرکسی که آبله مرغان داشته باشد ممکن است بعداً در زندگی به زونا مبتلا شود.
خطر ابتلا به زونا با افزایش سن افزایش می یابد. با توجه به مؤسسه ملی بهداشت (NIH)، زونا رایج ترین بیماری در بزرگسالان بالای ۵۰ سال است. با این حال، اگر فردی قبلا آبله مرغان داشته باشد، می تواند در هر سنی ایجاد شود.
توجه داشته باشید که افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به زونا هستند. ممکن است یک فرد سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد اگر:
- سرطان، به ویژه لوسمی یا لنفوم دارند
- HIV دارند
- پیوند مغز استخوان یا عضو دریافت کرده اند
- در حال حاضر از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند استروئیدها یا شیمی درمانی استفاده کنید
زونا داخلی
در افراد مبتلا به زونا داخلی ، این عارضه بر روی نواحی سیستمیک بدن، به غیر از پوست، مانند اندام های داخلی تاثیر می گذارد. زونا داخلی در افراد مسن یا خیلی ناخوشایند شایع تر است و خطر عوارض طولانی مدت مانند درد مزمن را افزایش می دهد.
درد ممکن است با زونا داخلی شدیدتر باشد و برخی افراد علائم را در نقاط مختلف بدن ایجاد می کنند.
فرد نباید تصور کند که زونا ندارد فقط به این دلیل که راش (جوش)ندارد.
خلاصه
زونا یک عفونت ویروسی ناتوان کننده است که باعث ایجاد بثورات دردناک تاول در بدن می شود. زمانی اتفاق می افتد که ویروس عامل آبله مرغان دوباره در بدن فعال شود. به طور معمول، ۳ تا ۵ هفته طول می کشد تا افراد بهبود یابند و بثورات کاملاً از بین بروند.
این بیماری در افراد مسن و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف یا سرکوب شده شایع تر است. در حالی که زونا درمانی ندارد، درمان هایی برای جلوگیری از عوارض، کاهش درد و تسریع بهبودی در دسترس است. افراد مسن نیز می توانند واکسنی برای کمک به پیشگیری از زونا و عوارض مرتبط دریافت کنند.