بسیاری آن را با نام های گوژپشت، پشت گرد، قوز می شناسند. همه آنها اساساً شرایط یکسانی دارند. این وضعیتی است که در آن انحنای بیش از حد در قسمت بالای کمر وجود دارد. در اصطلاح پزشکی به این حالت هایپرکیفوز قفسه سینه یا کیفوز می گویند. اگرچه قوز اغلب منشأ وضعیتی دارد، اما می تواند به دلیل نقص ساختاری در ستون فقرات نیز ایجاد شود. نقایص ساختاری ممکن است ناشی از پوکی استخوان، شکستگی ستون فقرات یا حتی نقص مادرزادی در ستون فقرات باشد.
اگر قوز دار هستید، ممکن است قوز، برآمدگی یا گرد شدن قابل توجهی داشته باشید که وقتی کسی شما را از پهلو می بیند قابل مشاهده است. شانه گرد یک عارضه جانبی رایج برای قوز پشت است. اگر هایپرکیفوز درمان نشود، کارهای عادی مانند حمام کردن، بلند شدن از صندلی، خم شدن یا راه رفتن ممکن است دشوار شود. بیماران همچنین می توانند تغییرات تعادلی را تجربه کنند که ممکن است منجر به زمین خوردن و آسیب شود. با پیشرفت این بیماری، برخی از بیماران ممکن است در قسمت بالای کمر احساس درد کنند و در نهایت ممکن است این وضعیت باعث شکستگی در ستون فقرات شود.
انواع قوز کمر(گوژپشت)
بیماری شوئرمن
این وضعیت عمدتاً نوجوانان را تحت تأثیر قرار می دهد. این به دلیل رشد ناهموار در ستون فقرات است که در آن قسمت خلفی ستون فقرات بزرگتر از قسمت جلویی است. این باعث ایجاد یک اثر گوه بر روی ستون فقرات می شود که به نوبه خود به صورت قوز ظاهر می شود.
کیفوز پاسچرال
این شایع ترین علت کیفوز است که به دلیل وضعیت نامناسب بدن ایجاد می شود. در نتیجه سبک زندگی کم تحرک ما، ماهیچهها و رباطهای ستون فقرات ضعیف شدهاند که به این وضعیت کمک میکند. در روند نگرانکنندهای، شاهد ورود کارمندان اداری جوانتر با شرایطی هستیم که ناشی از کیفوز است.
کیفوز مادرزادی
نقص استخوانی که از بدو تولد ایجاد می شود. هیچ دلیل شناخته شده ای برای آن وجود ندارد. این زاویه کیفوز در صورت عدم درمان به مرور زمان افزایش می یابد.
کیفوز ساختاری
برخلاف کیفوز وضعیتی، مبتلایان به کیفوز ساختاری نمی توانند آگاهانه سعی کنند ستون فقرات خود را صاف کنند. این به این دلیل است که قوز آنها به دلیل نقص ساختاری در ستون فقرات مانند شکستگی فشاری یا سایر بدشکلی های مداوم ستون فقرات ایجاد می شود که از صاف شدن آنها جلوگیری می کند. این بیماران اغلب دارای کمردرد مداوم و پا درد همراه با قوز کمر خود هستند. بیماران مسن بیشتر از بیماران جوانتر مستعد ابتلا به کیفوز ساختاری هستند.
علل دیگر
هر شرایطی که ارتفاع جلوی ستون فقرات را کاهش دهد می تواند باعث قوز پشت شود. نمونه هایی از چنین شرایطی عبارتند از بیماری دژنراتیو دیسک، سایر شکستگی های ستون فقرات یا حتی تومورهای استخوانی.
درمان بیرون زدگی دیسک کمر بدون جراحی
آیا دیسک کمر در بارداری خطرناک است؟
درمان ها
درمان قوز پشت بسته به سن بیمار، شدت انحنا و علت بیماری متفاوت است. اغلب بیماران مبتلا به کیفوز اغلب ابتدا برای مشاهده پیشرفت این بیماری مشاهده می شوند. کیفوز پایدار که در آن منحنی اضافه کار افزایش نمی یابد، معمولاً برای تقویت عضلات ستون فقرات و بهبود وضعیت بدن به فیزیوتراپی ارجاع داده می شود. اگر انحنا در طول زمان رشد کند، ممکن است درمان های تهاجمی تری تجویز شود.
برای کیفوز خفیف، فیزیوتراپی در مدیریت این عارضه بسیار موثر است، اگرچه درمان همیشه لازم نیست. ترکیبی از درمان دستی و دستکاری ستون فقرات اغلب به درد و سفتی ناشی از کیفوز کمک می کند. همچنین اغلب برای بیماران برای حفظ قدرت عضلانی مرکزی، یک برنامه ورزشی معمولی تجویز می شود. پیلاتس یک نوع ورزش توصیه شده است که به آگاهی از موقعیت ستون فقرات شما کمک می کند و در عین حال عضلات شما را تقویت می کند.
درمان پارگی دیسک کمر بدون جراحی
مهاربندی
این درمانی است که اغلب برای بیمارانی که هنوز در حال رشد هستند استفاده می شود. نوجوانان و کودکان از بریسینگ سود می برند. با این حال، بریس در بزرگسالان مفید نیست. هدف از بریس کمک به صاف شدن ستون فقرات و جلوگیری از ایجاد انحنا است. این یک روش درمانی مشابه است که برای بیماران مبتلا به اسکولیوز استفاده می شود، اگرچه نوع بریس و محل آن ممکن است متفاوت باشد
عمل جراحی
در حالی که اکثر بیماران نیازی به جراحی ندارند، برای بیمارانی که انحنای آنها علیرغم درمان های غیر تهاجمی همچنان پیشرفت می کند توصیه می شود. جراحی معمولاً درمانی است که برای بیمارانی که انحنای آنها بالای ۸۰ درجه است انجام می شود. در چنین زوایایی، تنفس تحت تأثیر انحنای ستون فقرات قرار می گیرد و از این رو جراحی ضروری می شود. یکی دیگر از دلایلی که جراحی اغلب به انتخاب درمان تبدیل می شود زمانی است که انحنای آن باعث فشرده شدن اعصاب می شود.
سخن پایانی
ما در این مقاله به معرفی قوز کمر و انواع مختلف آن پرداختیم. طب فیزیکی و توانبخشی شاخهای از علم پزشکی است که در کنار تشخیص و درمان بر توانبخشی و بهبود کیفیت بیماران نیز تمرکز دارد. علاوه بر این روشهای درمانی تجویز شده، غیرتهاجمی و بدون نیاز به جراحی است. بسیاری از افراد درگیر با اختلالات عصبی، عضلانی، اسکلتی، قلبی عروقی، ریوی و … میتواند با هزینهای مناسب از خدمات طب فیزیکی و توانبخشی استفاده کنند. دکتر سارا سادات محسن حسینی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی به شما در درمان بیماری خود نوین ترین و اثر بخش ترین روش ها کمک خواهند کرد.